Uudet professorit tutuiksi

 
Itä-Suomen yliopiston uusien professorien esitelmätilaisuudet pidetään seuraavan kerran toukokuussa 2019. Professoriesitelmät ovat uuden professorin yleistajuisia puheenvuoroja tieteenalastaan ja hänen omasta tutkimuksestaan. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

  • Joensuussa maanantaina 6.5.2019 klo 13.15
  • Kuopiossa tiistaina 7.5.2019 klo 13.15

 

Vuonna 2018 esitelmätilaisuuden pitäneiden uusien professorien haastatteluja

Ympäristöoikeus
Antti Belinskij // Ilmastonmuutos haastaa vesioikeudellisen sääntelyjärjestelmän
Perinteinen vesioikeus on avautunut modernin ympäristöoikeuden suuntaan, kun ympäristön- ja luonnonsuojelullisten kysymysten merkitys on kasvanut. Tulevaisuudessa myös ilmastonmuutos haastaa vesioikeudellista sääntelyjärjestelmää.
Hammaslääketieteellinen radiologia
Sisko Huumonen // Röntgen löytää piilevätkin hammasvaivat
Röntgen on hammaslääkärille korvaamaton apu esimerkiksi hankalasti havaittavien reikien ja tulehdusten löytämiseen. Erityisen tarkasti muutokset paljastaa röntgentutkimusmenetelmistä uusin, kartiokeilatietokonetomografia.
Uskontotiede
Timo Kallinen // Kulttuurien ja uskontojen tunteminen auttaa ymmärtämään maailmaa
– Kulttuurit ovat kohdanneet ja törmäilleet aina. Tutkijan näkökulmasta siinä ei ole mitään uutta. Monikulttuurisuus on kuitenkin aiheena yhä mitä ajankohtaisin, ja sen myötä uskontotieteellisen tiedon tarve on kasvanut jatkuvasti.
Suu- ja leukakirurgia
Jari Kellokoski // Millintarkkaakin tarkempaa suu- ja leukakirurgiaa
Entä jos potilas saisi itse päättää, käyttääkö uniapneamaskia loppuikänsä vai jättääkö vaivan taakseen yhdellä leikkauksella? Professori Jari Kellokosken mielestä asiasta kannattaa ainakin keskustella.
Ravitsemustiede
Marjukka Kolehmainen // Stressistä ja liikakiloista voi olla samoja haittoja
– Kun tarkastellaan elintarvikkeiden ja ruokavalioiden terveysvaikutuksia, toistuvasti havaitaan yhteys elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Täysjyväviljaa, marjoja ja kalaa sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän sitä.
Sosiaali- ja terveystaloustiede
Ismo Linnosmaa // Tarkentuvaa tietoa vanhuspalvelujen kustannusvaikuttavuudesta
Väestö harmaantuu Suomessa nopeasti, mikä tuo paineita julkiselle taloudelle. On havaittu, että ikääntyneiden kotihoitoon panostaminen vähentää laitoshoidon kustannuksia, mutta säästöhyöty jää pieneksi suhteessa investointeihin.
Kliininen hammashoito
Päivi Mäntylä // Suun tulehdus voi uhata sydänterveyttä
Parodontiitti on pahasti alidiagnosoitu kansansairaus. Siinä missä karieksen tietävät kaikki, parodontiitista on harvempi kuullut. – Monet hammaslääketieteen opiskelijatkaan eivät ole ennen opintojaan kuulleet siitä.
Ortodontia
Timo Peltomäki // Lapsen oikomishoito vaikuttaa koko perheeseen
Purentavirheet on tärkeää hoitaa jo lapsuudessa, jolloin leuan kasvua voi vielä ohjata. Näin voidaan välttää leikkaushoito aikuisena. Suomessa oikomishoidot pyritään aloittamaan varhain, ja niitä saa noin 30 prosenttia lapsista.
Suomen kieli
Helka Riionheimo // Jokainen kieli on korvaamaton
Miltä tuntuisi, jos sinulta kiellettäisiin yhtäkkiä äidinkielesi puhuminen? Joutuisit muotoilemaan sanomasi ja ajatuksesi loppuelämäsi ajan toisella kielellä. Paljon jäisi ehkä oikeiden sanojen puutteessa sanomatta ja tietoa siirtämättä.
Käytännöllinen teologia
Kati Tervo-Niemelä // Muuttuvan uskonnollisuuden tutkija
– Yksinkertaisesti sanottuna tutkimusteni kohde on arjen teologia. Olen lähestynyt muuttuvaa yhteiskuntaamme muun muassa seurakuntalaisten, kirkosta eronneiden, rippikouluikäisten ja median näkökulmasta. Punaisena lankana kaikissa uskonnollisuus.
Evolutiivinen akvaattinen biologia
Anssi Vainikka // Uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen vaatii uudenlaisia toimia
- Toisin kuin luullaan, evoluutiota voi tapahtua nopeastikin. Kymmenessä vuodessa voi tapahtua jo merkittäviä muutoksia jopa selkärankaisilla. Kaloilla muutokset voivat näkyä jo muutamassa sukupolvessa, professori Anssi Vainikka sanoo.